Voor een holter ECG onderzoek hoef je niet meer naar een ziekenhuis

Inge Sieben en Frank Everaerts, eigenaren van lid Glanum Diagnostics aan het woord

Inge: “Wij zagen een mogelijkheid om het leven van zowel de huisarts als patiënt makkelijker te maken. Namelijk door de huisarts de mogelijkheid te geven om zelf het holter-ECG-onderzoek uit te voeren. Een holter is een apparaatje dat 24 of 48 uur de hartactiviteit registreert en opslaat. Normaal moet de huisarts een patiënt hiervoor naar het ziekenhuis verwijzen. Met onze holterservice hoeft dat niet.”

Hoe werkt het apparaatje en de service precies? 
Frank: “De huisarts heeft een compleet holterpakket op voorraad in de praktijk. De huisarts of assistent brengt de holter zelf makkelijk aan. De patiënt gaat vervolgens naar huis en stuurt na de meting de holter zelf direct naar Glanum. De cardioloog beoordeelt dit en maakt een verslag en behandeladvies. Dit stuurt hij naar de huisarts. De huisarts bespreekt de uitslag van het onderzoek vervolgens met de patiënt. Geen wachtlijsten, geen onnodig ziekenhuisbezoek. Direct en makkelijk.”

Financiele hulp van LIOF en Rabobank

Het is een innovatief product dat niet alleen het leven van patiënten en artsen makkelijker maakt, maar ook zorgkosten kan verminderen. Patiënten hoeven in eerste instantie namelijk niet naar het ziekenhuis. Blijkt uit de analyse van de meting dat een doorverwijzing nodig is? Pas dan hoeft de patiënt naar het ziekenhuis.

“LIOF heeft ons financieel enorm geholpen, samen met de Rabobank. Met deze financiële middelen konden we in 2019 ten eerste de holterservice bij de huisarts valideren. Zodat we verder kunnen groeien. Ten tweede maakt LIOF het mogelijk om onze ‘patch’ verder te ontwikkelen en te laten certificeren als medisch apparaat. Dit is een ‘slimme pleister’. Nog makkelijker aan te brengen dan de holter, nog meer comfort voor de patiënt. Daarnaast hebben we plannen om patches te maken voor andere diagnostische doelen. Zoals een slaappatch en een longfunctiepatch.”

Houd je focus op je oorspronkelijke doel
Frank en Inge hebben nog een tip – of reality check – voor andere ondernemers. “’Het duurt twee keer zo lang en het is twee keer zo duur als je denkt’. Dit kregen wij vaak te horen. In het begin dacht ik nog, ‘Dat zal toch wel meevallen’, maar het is echt zo. Laat dit je niet ontmoedigen! Blijf je pad volgen. Houd je focus op je oorspronkelijke doel. Er doen zich altijd mooie mogelijkheden voor, maar soms leiden die je alleen maar af.”