Inloggen op uw account

Lukt u niet om in te loggen? Neem dan contact met ons op.

Wachtwoord vergeten?

Ondernemers in Life Sciences
en Medische Technologie

Lid worden
Terug

What’s in a name?

Maandag 21 december 2015

Door: Claar van Berge Henegouwen, Xendo B.V  

 

Met een bedrijfsnaam waar het woord “Medical” in vermeld is,  wordt al snel de suggestie gewekt dat het product medisch is.

Maar “medische apps” (waar het hier over gaat), hoeven soms helemaal niet iets medisch te hebben, maar wekken vertrouwen op bij de gebruiker.

 

 

 

Bijvoorbeeld, een app om het gewicht en lengte bij een kind te monitoren (medical.gerber.com/tools/growth-charts), is geen medisch hulpmiddel. De World Health Organization (WHO) heeft groeicurves ontwikkeld en die kunnen uitgeprint worden. Op papier kan dan een kruisje gezet worden bij het juiste gewicht, lengte en leeftijd van het kind en hierdoor kan de groeicurve van de baby bijgehouden worden. Zodra er een negatieve trend geconstateerd wordt, kan de ouder advies vragen bij een arts. De app doet precies hetzelfde, zet een kruisje neer en geeft de trend weer.

Het kan ook een andere kant op gaan. Zo werd de Inspectie (IGZ),  die toezicht houdt op klasse 1 medische hulpmiddelen in Nederland, onlangs op het verkeerde been gezet door de naam van een medische app. Dit overkwam een bedrijf dat het woord “Monitor” in zijn product naam heeft staan en het aanmeldde als klasse 1 medisch hulpmiddel. De inspecteur dacht dat het om een monitor ging, die aan de patiënt vast zat, een zogenaamd actief medisch hulpmiddel (klasse II of hoger). Maar dat was niet het geval: deze medische applicatie is een elektronische vragenlijst om patiënten te monitoren met betrekking tot bijverschijnselen na gebruik van een specifiek medicijn. Toen de inspecteur dus op bezoek kwam was hij verrast dat het niet om een monitor ging maar om een medische app.  Natuurlijk was dit uiteindelijk geen probleem.