Medtech-startup Sirius Medical ontvangt CE-keurmerk voor niet-radioactief lokalisatiesysteem

Medtech-startup Sirius Medical, gevestigd op de High Tech Campus Eindhoven, heeft CE-goedkeuring gekregen voor zijn debuutproduct genaamd de Pintuition.

Het systeem, dat is ontworpen om borstkankeroperaties te ondersteunen en te verbeteren, biedt een betaalbaar en gebruiksvriendelijk alternatief voor traditionele chirurgische lokalisatiesystemen die gebruik maken van  ankerdraden of radioactieve zaden die in zacht weefsel zijn geplant.
Het Sirius Pintuition-systeem maakt gebruik van een zaadje, een kleine magneet ingekapseld in hoogwaardig biocompatibel titanium, dat tot 180 dagen voor de operatie kan worden geplaatst om een ​​doelwit in zacht weefsel te markeren. Tijdens de operatie biedt de Sirius Pintuition-sonde, met een detectiebereik van 50 mm, zeer nauwkeurige, realtime feedback en richtinggeleiding naar het gemarkeerde weefsel. De sonde is herbruikbaar en compatibel met metalen instrumenten die vaak worden gebruikt tijdens operaties.

De Europese commerciële lancering wordt verwacht in september 2020.
“We zijn blij dat we deze belangrijke mijlpaal hebben bereikt met de hulp en input van veel artsen en ingenieurs”, zegt Hubert Martens, CEO van Sirius Medical. “We zijn erg verheugd om ons kostenefficiënte lokalisatiesysteem voor tumoren van zacht weefsel beschikbaar te stellen aan ziekenhuizen in Europa. Dit is geweldig nieuws voor chirurgen en radiologen, omdat ons systeem hen meer vrijheid biedt om hun vaardigheden toe te passen en de best mogelijke uitkomst voor patiënten te bieden”.