Endogeen Weefselherstel (Endogenous Tissue Restoration, ETR)

Dertien jaar geleden  was Martijn Cox de mede-oprichter van de spinout Xeltis van de TU Eindhoven die zich richtte op nieuwe, meegroeiende hartkleppen voor kinderen.

Hoewel het het afgelopen jaar ogenschijnlijk wat rustiger was rond Xeltis, is er achter de schermen veel in beweging. Niet alleen gaan de klinische testen voor kinderen onverminderd door, maar daarnaast zijn de eerste preklinische studies uitgevoerd voor een ‘productlijn’ voor volwassenen en vinden de voorbereidingen plaats voor de eerste behandelingen van mensen die een bypass rond hun hart nodig hebben. Daarvoor wil Xeltis dezelfde techniek gebruiken als voor de hartkleppen het geval is.

Hartkleppen en bloedvaten

Hoe werkt dat? In de kern zorgt Xeltis ervoor dat een geïmplanteerde hartklep langzaam vervangen wordt door natuurlijk lichaamsweefsel. Het begint met een implantaat, maar stap voor stap absorbeert het lichaam die kunstklep en bouwt daaromheen een nieuwe, natuurlijke klep. Dat natuurlijke proces heet Endogeen Weefselherstel (Endogenous Tissue Restoration, ETR). Met ETR vormt de patiënt zelf eigen weefsel binnenin de Xeltis hartklep waardoor een nieuwe, natuurlijke en volledig functionele hartklep ontstaat. De bio-absorbeerbare polymeren waar Xeltis’ hartkleppen van zijn gemaakt, worden nu ook gebruikt voor de vorming van nieuwe bloedvaatjes.

Iedereen kent wel iemand die een keer gedotterd is of een omleiding van de dichtgeslibde bloedvaten rondom het hart heeft gehad, zegt Cox. “Dat soort operaties worden per jaar wereldwijd miljoenen keren gedaan. De procedure is dan dat een of twee bloedvaten uit eigen been van de betreffende patiënt worden gebruikt. Dat been moet daarvoor dus open en dat geeft littekens en ongemak. En die vaatjes gaan na verloop van tijd vaak toch weer dichtzitten. We hebben daar nu een alternatief voor bedacht op basis van onze technologie. Er groeit dan nieuw patiënt-eigen weefsel in dat kunst-bloedvaatje, dat langzaamaan de taken weer overneemt. En waar normaal gesproken het probleem is dat zich materiaal gaat afzetten tegen de wanden van die superkleine vaatjes waardoor het vat weer dichtslibt, zie je met onze biocompatiebele materialen veel betere resultaten.” Later dit jaar vinden de eerste klinische tests plaats, waarbij patiënten met deze methode worden behandeld.

Wat hen helpt met de groei is  het aantal serieuze grote spelers in de MedTech sector in Zuid Nederland. “Medical Robotics is zo’n voorbeeld van een bedrijf met een logische connectie tussen tech en medisch. Hoe succesvoller zo’n bedrijf wordt, des te makkelijker het ook voor ons wordt. Inmiddels is er zelfs een ‘MedTech Coalition’ opgesteld waar naast Xeltis ook bedrijven als Microsure, GTX Medical en Plasmacure zitten.”

Dit artikel is geschreven door een journalist van Innovation Origins.