Effectievere medicijntoediening en betere diagnostiek voor vrouwen bij urineverlies

Incontinentie is een uiterst vervelende aandoening waarvoor medicijnen in de vorm van pillen veel bijwerkingen geven. LiGalli heeft een unieke vaginale ring ontwikkeld die gecontroleerd een medicijn tegen incontinentie in vloeibare vorm afgeeft, de vrouw ondervindt daardoor minder bijwerkingen. De MedRing van LiGalli maakt effectievere medicijntoediening en betere diagnostiek mogelijk en wordt bestuurd via een smartphone-app. Hiermee kan incontinentie doelgericht worden behandeld, waardoor vrouwen geen belemmeringen meer hoeven te ervaren bij hun maatschappelijke activiteiten. Ons lid Demcon heeft in opdracht van LiGalli inmiddels de uitontwikkeling en eerste productie van de MedRing afgerond. De partners werken nu samen aan nieuwe uitvoeringen van de MedRing, voor de afgifte van andere medicijnen en ook voor diagnostiek. Deze week heeft LiGalli een investeringsronde afgesloten voor financiering van de marktintroductie van de eerste MedRing en de ontwikkeling van volgende versies. Daarbij hebben LiGalli en Demcon hun samenwerking geïntensiveerd doordat Demcon ook als nieuwe aandeelhouder aan boord is gekomen. 

Maar liefst één op de zes vrouwen heeft last van een overactieve blaas. Er zijn wel medicijnen beschikbaar, in de vorm van pillen, maar die geven veel bijwerkingen. Gevolg is dat incontinentie voor veel vrouwen een uiterst vervelende aandoening is die hen belemmert in hun dagelijkse leven en bij maatschappelijke activiteiten. Een ring die het medicijn oxybutynine in vloeibare vorm afgeeft in de vagina biedt daarvoor een oplossing. Dat medicijn geeft naar verwachting een veel beter resultaat, met minder bijwerkingen. De vaginawand is vanwege een goede doorbloeding de ideale locatie voor een effectieve opname van medicijnen. Er zijn al veel soorten vaginale ringen bekend, maar die verzorgen alleen de continue afgifte van een vaste dosis medicijn. LiGalli heeft nu een unieke vaginale ring ontwikkeld voor gecontroleerde afgifte, diagnostiek en communicatie. De vrouw brengt eenvoudig zelf de ring in de vagina, bedient de ring met een smartphone-app en haalt hem er zelf ook weer uit.

Tweede generatie vaginale ring

LiGalli is opgericht door Willem de Laat, opgeleid als gynaecoloog en voormalig chief medical officer van Organon in Oss. Bij Organon was hij verantwoordelijk voor de introductie van de eerste vaginale ring, de NuvaRing voor de afgifte van anticonceptiemiddel. Nu staat hij aan de wieg van de tweede generatie vaginale ring. “Voor zover wij kunnen nagaan is onze MedRing de eerste en enige die wordt bestuurd vanuit een app en data kan verzamelen ten behoeve van diagnostiek. Daarop hebben wij patent verkregen. Het menselijk lichaam kan niet alleen medicijnen opnemen, het zendt ook continu veel data uit over de eigen conditie. Onze ring is voorzien van een temperatuursensor waarmee gemeten kan worden of het medicijn werkelijk is afgegeven. Bij die objectieve informatie hebben artsen veel belang, want tot nu moesten ze afgaan op de bevestiging van de patiënt. In de toekomst gaan we met specifieke sensoren bijvoorbeeld ook glucose- of hormoonspiegels meten. Naast fysiologische data kunnen we therapeutische data verzamelen, zodat de afgifte van medicijn kan worden aangepast aan de gemeten waarden. Zo kan de arts met hulp van de app de behandeling afstemmen op de individuele patiënt.”