Alle hens aan dek bij lid Unitron

Het bedrijf uit IJzendijke produceert beademingsapparatuur en heeft het vanwege de coronacrisis drukker dan ooit.

De vraag naar beademingsapparatuur is enorm toegenomen. Met corona geïnfecteerde patiënten zijn op de intensive care vaak afhankelijk van de hulp van zogenoemde ventilatoren, zoals de apparaten vaak ook worden genoemd.

,,Het is een gigantische omslag in de productie”, schetst Pieter De Wilde, commercieel directeur van Unitron. ,,Momenteel wordt alles ingekocht en voorbereid maar enige aanpassingen zijn wel nodig.” Werkplekken worden omgebouwd, tien man extra personeel wordt er aangetrokken en er wordt in ploegen gewerkt. ,,Een opsteker voor Zeeuws-Vlaanderen”, denkt De Wilde. ,,We kunnen de mensen die nu bij andere bedrijven in de regio wat minder te doen hebben nu goed gebruiken.”

Het beademingsapparaat dat Unitron produceert zou een uitkomst kunnen zijn bij de huidige coronacrisis, denkt De Wilde. ,,Het beademt op een andere manier dan gebruikelijk is, waardoor een opname op de ic korter zou kunnen duren.” Juist het aantal beschikbare ic-plaatsen voor coronapatiënten is dezer dagen een grote zorg.

Precieze aantallen over hoeveel beademingsapparaten de IJzendijkse firma maakt kan De Wilde niet geven. Zijn bedrijf ontwikkelt en produceert voor ons andere lid Ventinova  in Eindhoven de beademingsapparatuur en deze mogen dergelijke gegevens niet prijsgeven. ,,Ga er maar vanuit dat we substantieel in productie omhoog gaan.”

In elk geval ligt de productie vele malen hoger volgens Ard-Jan Hamelink, operationeel directeur en samen met De Wilde eigenaar van Unitron. ,,Als je zegt dat de productie verviervoudigt zegt dat genoeg, ook zonder aantallen te noemen. In ploegen werken dat deden we niet eerder, het is allemaal nog kijken hoe we het aanpakken zodat de ploegen elkaar niet besmetten bij het wisselen. Ik heb in de 25 jaar dat ik bij Unitron werk veel dynamische tijden meegemaakt, echter niet eerder zo hectisch en uitdagend als de situatie waarin we nu beland zijn. Bijzonder hoe we er als team in zijn geslaagd om, in een periode van nog geen 2 weken, de vraag voor het opschalen van de beademingsapparaten vorm te geven.”

Unitron heeft op zeer korte termijn een financiering van een miljoen euro met behulp van o.a. het Zeeuws Participatiefonds en de bank kunnen krijgen om de uitbreiding in capaciteit te kunnen betalen.